Punca dan cara atasi kekejangan otot





Kekejangan otot berlaku akibat pengecutan otot yang tidak terkawal seterusnya menyebabkan ia tidak dapat berehat secara normal. Dalam keadaan normal, otot akan mengecut dan berehat secara sekata. Namun, tindakan otot yang mengecut secara tiba-tiba menyebabkan terjadinya kekejangan.


Sesetengah orang akan mengalami kekejangan otot dalam tempoh beberapa saat atau beberapa minit. Pun begitu, ada juga yang mengalaminya dalam tempoh yang agak lama. Kekejangan otot yang lama mungkin satu petanda kepada kesihatan tubuh badan.


Terdapat pelbagai faktor yang menyebabkan kekejangan otot. Antaranya disebabkan oleh komplikasi kecederaan lama, tidak melakukan pemanasan badan sebelum bersukan, melakukan aktiviti senaman dalam tempoh yang lama sehingga menyebabkan otot letih dan kekurangan air dan garam galian atau elektrolit.


Kebiasaannya, kekejangan otot dapat dikenal pasti apabila anda berasa sakit di kawasan otot terlibat apabila ia menegang, mengeras seterusnya berasa sakit apabila disentuh. Mereka yang pernah mengalami situasi ini terpaksa berehat daripada melakukan sebarang aktiviti sementara menunggu kekejangan tersebut reda.


Bagi mengatasi permasalahan ini, anda digalakkan untuk mengambil makanan berkarbohidrat seperti nasi dan roti. Manakala pengambilan elektrolit dan mineral seperti kalsium, magnesium, potassium dan zink dipercayai membantu mencegah kecederaan dan kejang otot. Buah-buahan seperti pisang yang mengandungi potassium serta air isotonik amat diperlukan bagi mencegah kekejangan dan kecederaan otot.


Selain menitikberatkan pemakanan, anda  juga disarankan untuk melakukan regangan secara perlahan-lahan pada otot yang bermasalah. Sesi pemanasan badan sebelum dan selepas bersukan ini juga dapat membantu mengatasi kekejangan otot. Ia penting agar otot-otot terlibat tidak terkejut dan dapat menerima tindak balas berkenaan.


Sekiranya anda mengalami kekejangan, sapukan minyak panas atau ubat yang dikhaskan untuk tujuan itu di bahagian berkaitan. Jika kekejangan berlaku di bahagian kaki, legakan kekejangan itu dengan cara duduk dan luruskan kaki serta halakan jari kaki ke arah badan. Lakukan ia secara berulang sehingga rasa kejang itu hilang. Ia diikuti dengan urutan secara perlahan di tapak kaki bagi melegakan otot dan melancarkan aliran darah.

Khasiat Telur Ayam


Khasiat sebiji telur.

RAMAI mendakwa makan telur dalam jumlah yang banyak boleh menjejaskan kesihatan kerana tahap kolesterol yang tinggi. Namun adakah benar fakta tersebut?
Sebenarnya, mengamalkan memakan telur ayam adalah baik kerana banyak khasiatnya. Ia adalah makanan asli yang ideal dan diterima sebagai diet harian manusia di seluruh dunia.
Sejak turun-temurun lagi, telur ayam menjadi makanan menyihatkan dan ubat bagi pelbagai penyakit.
Cara penyediaannya juga mudah. Ia boleh dimasak dengan pelbagai cara sama ada separuh masak, tiga suku masak, rebus, goreng, sambal, kari dan sebagainya.
Telur ayam kampung boleh dijadikan penawar atau ubat tradisional bagi merawat pelbagai penyakit. Permintaannya sangat tinggi kerana ia mengandungi vitamin dan galian yang mencukupi hasil daripada pemakanan haiwan tersebut yang asli dan organik, iaitu bebas daripada bahan kimia.
Sebiji telur ayam mengandungi lebih kurang 10 peratus cangkerang, 30 peratus kuning telur dan 60 peratus albumen (mengikut berat).



Kandungan kimia telur ayam, telur itik dan telur puyuh tidak terlalu berbeza antara satu dengan lain, kecuali kandungan kolesterol telur itik adalah lebih tinggi sedikit iaitu lebih kurang 16.20 miligram bagi setiap gram kuning telur.
Bahagian putih telur mengandungi protein albumin yang juga merupakan vitamin larut lemak.
Apa yang agak unik adalah ia mengandungi sejenis lagi protein yang dipanggil avidin iaitu sejenis bahan antibiotik semula jadi yang amat berguna untuk melawan jangkitan mikro organisma yang dapat merosakkan telur tersebut.
Antibiotik ini wujud bersama-sama dengan biotin dan akan musnah apabila dimasak. Kadar lemak dan kalori dalam telur adalah rendah tetapi ia kaya dengan sumber protein dan vitamin A.
Bahagian kuning telur merupakan makanan yang mengandungi zat yang berbagai dan seimbang.
Selain kolesterol, ia mengandungi banyak zat-zat makanan yang penting, antaranya adalah 67 miligram sulfur atau lapan peratus daripada keperluan seharian

Sumber : Utusan

Tips permulaan bina badan

Bagi sesiapa yang ingin berjinak-jinak dengan acara sukan bina badan. Bina badan memerlukan teknik dan kaedah tertentu bagi memastikan teknik dan cara latihan yang berkesan dan tidak memudaratkan.

 
Apa yang anda perlu tahu?
 
a) Kenal pasti bahagian badan ( Chest , shoulder, arm (biseps/ triceps/forearm),
 back, Peha (Thigh), betis (calve)
 
b) Kumpulan badan
  •  Kumpulan pertama ( Chest, shoulder , triceps)-hari pertama (Isnin)
  •  Kumpulan kedua ( Back , biceps)-hari kedua (Rabu)
  •  Kumpulan ketiga ( Peha(thigh), betis calve)- hari ketiga (Jumaat)
Lakukan hanya dengan pergerakan asas

Ikut turutan nombor pada asas pergerakan 
Lakukan dengan pergerakan 2 saat( 2 saat up dan 2 saat down) -rest 1-2 minute untuk set seterusnya
c)Badan dibahagikan kepada 2 bahagian ( Pusat ke atas & Pusat kebawah)
  Jangan lakukan latihan melibatkan kedua-dua bahagian ini dalam satu masa.
d)Bilangan set dan ulangan
  Untuk beginner jumlah set = 3 atau 4 set termasuk set warm up
  Pastikan ulangan setiap setiap adalah tinggi = 12 hingga 15 untuk setiap set
e)Berat atau ringan? - Ringan
  Untuk beginner menggunakan bebanan yang sangat berat adalah salah cukup dengan kadar kemampuan masing-masing (ringan sahaja).
  Pastikan bebanan tersebut membolehkan anda melakukan bilangan set dan ulangan yang cukup
Prinsip Perlu Diikuti
 
1. Latihan cukup dengan hanya tiga kali seminggu. Ini untuk memastikan tisu-tisu otot dapat diperbaik pulih dalam masa 48 ( badan normal 72 jam ) jam keatas.
Perlu di ingat penambahan otot pada badan bukannya sewaktu kita menjalani latihan tetapi sewaktu kita rehat ( tidur ).
 
2. Jika latihan terlalu kerap dilakukan, cth 5 kali seminggu ( ahad, isnin, selasa, rabu, khamis) ini akan menyebabkan otot tidak cukup untuk rehat dan tak sempat untuk membaiki tisu rosak.
Maka hasilnya adalah pengurangan tisu pada otot berlaku.(otot mengecil).
 
3. Cuba untuk tidur sekurang-kurangnya 8 jam setiap malam ini bagi memastikan otot mendapat masa yang cukup untuk membaiki dan pembesaran.

4. Jangan sesekali overtrainning cth 5 atau lebih set dan melebihi 15 ulangan terlampau berat ini akan menyebabkan otot memerlukan lebih masa rehat untuk digunakan kembali.

5. Bagi latihan untuk Chest teknik dumbbel flies adalah tidak digalakkan sama sekali. Ini kerana teknik ini tidak berfungsi sebagai penambahan otot tetapi sesuai untuk Shape
Latihan Cadangan seeloknya pada hari
Isnin , Rabu , Jumaat ( tiga hari seminggu )
 
Sumber: Google

JUALAN : TANAH LOT SERI SETIA 7, KUANG


FASA 1 SUDAH HABIS TERJUAL!!!
FASA 2 DIBUKA SEBANYAK 26 LOT.CEPAT!! CEPAT!!!

Tanah lot bumiputera untuk kegunaan kediaman kini telah dibuka untuk jualan.
Lokasi menarik di (Fasa 2) Lorong setia 7, Kuang, Sungai Buloh Selangor.
 
Harga : RM90,000 (1 lot) . Termasuk yuran guaman, duti setem, infra (longkang 2 & jalan 25')
 
Hakmilik kekal

Keluasan Tapak : 3000kaki/segi (35kakix84 kaki) anggaran kasar.
 
Status Tanah : Pegangan Bebas (Freehold) serta Geran Bersama.
 
 
Kegunaan : Bumiputera sahaja 
 
Kemudahan berhampiran :
  • Pusat Bandar (Bandar Baru Sg Buloh & Rahman Putra)
  • Taman Rekreasi Tasik Biru
  • Lebuhraya Latar
  • Lebuhraya Guthrie
  • Lebuhraya PLUS
  • Hospital Sg Buloh
  • Stesen Keretapi Sg Buloh/Kuang
 
 
SILA HUBUNGI SAYA MELALUI WHATSAPP/CALL/SMS UNTUK KETERANGAN LANJUT DAN MELIHAT KAWASAN.
 
 FAZIL @ ACAI 012-388 1735 / 018-326 5832


 
Infra : Jalan 25sqft
 
Longkang 2sqft
 
 
LOT YANG MASIH KOSONG : 5, 6, 10, 11, 12, 15 - 22
 
 

Top 10 Riding Safety Tips You Should Know


Cycling is a great way to have a fun, but when we think of road safety while sharing the same road with others (cars/motorists) on the narrow road or path which putting a risk to cyclists. Hence, here are important riding safety you should know to minimize the unnecessary collision / trouble to others:
  1. Obey all rules of the road and all local traffic laws even cyclists are not required to obey the traffic rules in certain country.
  2. Ride defensively. Always assume that other road users do not see you.
  3. Look ahead, and keep the distance and be ready to avoid:Vehicles slowing / turning / entering the road or your lane ahead / behind of you.Parked car doors opening. Pedestrians stepping out. Pot holes, sewer grating, road or sidewalk construction, debris and other obstructions that could cause you to swerve into traffic, catch your wheel or otherwise cause you to lose control and have an accident.
  4. Ride in designated bike lanes, on designated bike paths or as close to the edge of the road as possible, in the direction of traffic flow or as directed by local governing laws.
  5. Stop at traffic lights or stop signs; slow down and look both ways at street intersections. Bicycle always loses in a collision with a motor vehicle, so be prepared to yield even if you have the right of way.
  6. Never ride with headphones. They mask traffic sounds and emergency vehicle sirens distract you from concentrating on what’s going on around you.
  7. Never carry a passenger, unless it is a small child wearing an approved helmet and secured in a correctly mounted child carrier or a child-carrying trailer.
  8. Never hitch a ride by holding on to another vehicle.
  9. Think carefully about your skills before deciding to take the large risks that go with riding such as stunt, racing, downhill, jumping, etc.
  10. If possible, avoid riding in bad weather, when visibility is obscured, at dusk or in the dark, or when extremely tired. Each of these conditions increases the risk of accident.
image credit : Cyberdriveillinois | ref. source : Kona Bikes

Tutorial 2 WhatsApp, 2 Nombor Dlm 1 Henpon



Kali ni aku nak share cara² nak jadikan henpon kita boleh masuk 2 WhatsApp dan 2 nombor  yg berbeza. Aku dah try buat kat henpon aku, dah berjaya.Nombor yg lagi satu ada kat henpon Nokia, tapi bila orang WhatsApp, masuk kat Smartphone Lenovo aku.Senang kan?

WhatsApp (WA) dari Playstore (PS)
OGWhatsApp (OG) -https://www.dropbox.com/s/6s7n62vgeydrokd/OGWhatsApp%20v2.11.256.apk
Dua (2) nombor yang anda ingin gunakan. Pastikan kedua²nya masih digunakan dan ada di dalam telefon anda.
Kesabaran yang tinggi dan emosi yang kental.

Cara² installation:

Jika anda sudah pun mempunyai WA (untuk nombor baru atau nombor yang digunakan sekarang), sila backup conversation terlebih dahulu (Setting - Chat settings - Backup conversations). Kemudian anda masuk File Manager atau lebih baik gunakan ES Explorer (boleh didapati dari PS juga). Cari folder WhatsApp dan rename folder tersebut kepada OldWhatsapp. Kemudian anda masuk Setting - Application manager/App - WA - Clear data - Uninstall.

Download dan install WA dari PS. Masukkan nombor lama anda dan tunggu verification. Selesai initializing, keluar semula dan masuk ke File Manager/ES Explorer dan cari folder WA. Renamekan pada OGWhatsApp. Kemudian anda masuk Setting - Application manager/App - WA - Clear data - Uninstall.

Download OG dan install. Masukkan nombor lama anda lagi sekali dan tunggu verification serta initializing. Selesai.

Folder yang anda rename kepada OldWhatsApp tadi, anda renamekan semula kepada WhatsApp. Kemudian download WA dari PS dan masukkan nombor baru ( kena tukar sim ) ,kalau tak tukaq sim pun boleh, nanti WhatsApp akan verify melalui sms, atau nombor yang anda gunakan sekarang. Verify, initializing, restore. Done!

Alhamdulillah, itu saja cara installation untuk 2 nombor anda dalam 1 telefon.

P/S: Risiko kehilangan Chat Conversations adalah tanggungjawab anda sendiri.Aku punya chat conversation yg back-up pun dah hilang.huu.huu...Tapi group yg kita join tu masih ada.Dont worry.

sumber: internet

Panorama mode

Lenovo P780 dah update ke Kitkat.Ada beberapa perubahan. Yg best dari segi camera function.
Ni aku nak share gambaq yg aku ambik kat warehouse tempat aku cari rezeki.
Sori laa, kalau gambaq tu tak cantik.


Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More